U na­šoj naj­ve­ćoj pla­nin­skoj re­ci ri­ba ima mno­go pro­sto­ra za ži­vot i obi­lje raz­ne pri­rod­ne hra­ne, pa ni­je ni­ma­lo čud­no što ve­li­ke di­men­zi­je do­sti­žu i sko­ba­lji i plo­ti­ce i kle­no­vi, a po­go­to­vo mre­ne, ko­je u Dri­ni mo­gu te­ži­ti i pre­ko 7 kg, i ka­kve spe­ci­ja­li­sti za tu vrstu hva­ta­ju na raz­ne me­sne mam­ce

Na Dri­ni kod Lju­bo­vi­je u po­sled­njih ne­ko­li­ko ne­de­lja od be­le ri­be naj­bo­lje se lo­vi­la mre­na, po­go­to­vo fi­der teh­ni­kom. Bi­lo je i vr­lo krup­nih ko­ma­da, ka­kve su do­bi­ja­li Sla­vo­ljub Ve­sić i nje­gov sin Vu­ka­šin, a po­vre­me­no, kad bi s nji­ma iza­šao na vo­du, i Sla­vo­lju­bov otac Pan­te­li­ja, ko­ji je ri­bo­lo­vom i za­ra­zio svog si­na, sva­ka­ko jed­nog od naj­u­spe­šni­jih mre­na­ro­ša na Dri­ni.

Sla­vo­ljub je, kao i sko­ro svi osta­li de­ča­ci iz nje­go­ve ge­ne­ra­ci­je, po­čeo da pe­ca od ma­lih no­gu, pre vi­še od 30 go­di­na, na re­či­ci Lju­bo­vi­đi, ko­ja se kod Lju­bo­vi­je uli­va u Dri­nu. Is­pr­va je naj­če­šće lo­vio kle­na i po­toč­nu mre­nu na plo­vak ili la­ku du­bin­ku (na hleb, ki­šnu gli­stu, vi­šnju, lar­ve tu­la­ra i slič­ne mam­ce), a ka­sni­je je »gla­vo­nju« ju­rio i na va­ra­li­ce (uglav­nom na Mepps lep­ti­re), sve če­šće iz­la­ze­ći na Dri­nu. Po­ste­pe­no se usa­vr­ša­vao u svim teh­ni­ka­ma i ot­kri­vao ko­ja je od njih naj­e­fi­ka­sni­ja za­vi­sno od se­zo­ne, pa sad on, Vu­ka­šin i Pan­te­li­ja u ra­no pro­le­će uglav­nom for­si­ra­ju va­ra­li­ča­re­nje i du­bin­ski me­tod, pre­ko le­ta naj­če­šće plov­ka­re na »tra­vu« (al­gu kla­do­fo­ru, ko­ja ta­da ot­pa­da sa ka­me­nja i ka­či se za naj­lo­ne, te one­mo­gu­ća­va pe­ca­nje na fi­der i kla­sič­nu du­bi­nu, ali je od­li­čan ma­mac za plo­vak), a za­tim se fo­ku­si­ra­ju pre­te­žno na lov be­le ri­be na fi­der.

Je­sen je pra­vo vre­me za lov ve­li­kih mre­na, jer se sit­ni­ja ri­ba po­vla­či, pa ona krup­na lak­še do­la­zi do ma­ma­ca, ko­ji tre­ba da joj bu­du pri­la­go­đe­ni i po vr­sti i po ve­li­či­ni. Sla­vo­ljub, Vu­ka­šin i Pan­te­li­ja lo­vi­li su i po­sled­njih ne­de­lja, kao i pret­hod­nih go­di­na, i ka­pi­tal­ke na snop me­snih cr­va, gli­ste, ko­ma­de kač­ka­va­lja, ma­le rov­ce, ko­ri­cu hle­ba, ali i na par­če pa­ri­ze­ra ili vir­šle.

Nji­ho­va re­kord­na mre­na ima­la je čak 7,88 kg, a uhva­ti­li su i gr­do­si­je od 7,1 kg, 6,9 kg te vi­še ri­ba te­ških iz­me­đu 5 i 6 kg. Te ne­ve­ro­vat­no sna­žne ri­be iz ja­ke vo­de ni­je la­ko iz­va­di­ti ni ro­bu­snim pri­bo­rom, a Ve­si­ći ko­ri­ste 3,9 m du­ge šta­po­ve, te­ži­ne ba­ca­nja do 150 od­no­sno 200 gra­ma... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 598-)