Ma­nje od go­di­nu da­na na­kon što je pre­kr­šaj­ni sud u Svi­lajn­cu u po­stup­ku pro­tiv li­ca osum­nji­če­nog za te­ški ob­lik kri­vo­lo­va do­neo pre­su­du ko­ja je sa­bla­zni­la ve­li­ki deo jav­no­sti (a u me­đu­vre­me­nu je obo­re­na na vi­šoj in­stan­ci), li­ce iz istog me­sta, sa istim ini­ci­ja­li­ma i go­di­nom ro­đe­nja, ak­ter je ri­bo­kra­đe i fi­zič­kog na­pa­da na slu­žbe­no li­ce

Za­hva­lju­ju­ći in­ter­ne­tu i dru­štve­nim mre­ža­ma, do­bar deo ri­bo­lo­va­ca u Sr­bi­ji za­pa­zio je 30. ok­to­bra ob­ja­vlje­nu vest da je S.S. (65) iz Svi­lajn­ca uhap­šen zbog osno­va­ne sum­nje da je sa dvo­ji­com po­ma­ga­ča kri­vo­lo­vio ri­bu stru­jom na Ve­li­koj Mo­ra­vi kod Svi­lajn­ca, u če­mu su ih za­te­kla dvo­ji­ca ri­bo­ču­va­ra, od ko­jih su jed­nog S.S. i nje­gov ja­tak ba­ci­li iz čam­ca u vo­du, što pred­sta­vlja na­pad na slu­žbe­no li­ce pri vr­še­nju du­žno­sti. S.S.-u je od­re­đe­no za­dr­ža­va­nje do 48 sa­ti, na­kon če­ga je tre­ba­lo da uz kri­vič­nu pri­ja­vu bu­de pri­ve­den nad­le­žnom tu­ži­o­cu.

U Ri­bo­lo­vu br. 577, ob­ja­vlje­nom 3. fe­bru­a­ra ove go­di­ne, pi­sa­li smo o slu­ča­ju S.S. (65) iz Svi­lajn­ca, u či­jem su po­moć­nom objek­tu uz vi­ken­di­cu na oba­li Ve­li­ke Mo­ra­ve po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci u sa­rad­nji sa ri­bo­ču­va­ri­ma, u okvi­ru pre­tre­sa na­lo­že­nog zbog po­sto­ja­nja osno­va­ne sum­nje da se na­ve­de­no li­ce ba­vi te­škim ob­li­ci­ma kri­vo­lo­va, pro­na­šli 10 mre­ža, dva pre­tva­ra­ča za stru­ju sa 12 na 220 V, me­re­dov sa ka­blom i pre­tva­ra­čem, te struj­ne ka­blo­ve, od ko­jih je je­dan bio sa olov­nim ote­ža­njem. Iako S.S. ne­ma do­zvo­lu za pri­vred­ni ri­bo­lov, ni­ti je na­uč­ni rad­nik ko­ji bi se mo­gao ba­vi­ti elek­tro­ri­bo­lo­vom uz po­seb­nu do­zvo­lu, u is­tra­ži­vač­ke svr­he, pa ni­šta od na­ve­de­ne opre­me ne bi smeo po­se­do­va­ti u bli­zi­ni ri­bo­lov­ne vo­de (tj. na te­ri­to­ri­ji ri­bar­skog pod­ruč­ja), svi­laj­nač­ko ode­lje­nje pre­kr­šaj­nog su­da u Ja­go­di­ni u ime na­ro­da od­lu­či­lo je da ne mo­že da utvr­di da li se nje­go­va šu­pa, ko­ja je na ne vi­še od 20 m od oba­le Ve­li­ke Mo­ra­ve, na­la­zi na te­ri­to­ri­ji ri­bar­skog pod­ruč­ja ili ne, te ga je oslo­bo­di­lo op­tu­žbe za neo­vla­šće­no po­se­do­va­nje sred­sta­va za kri­vo­lov i uva­ži­lo nje­go­vu tvrd­nju da mu pre­tva­ra­či tre­ba­ju za na­pa­ja­nje kuć­nih apa­ra­ta a da je mre­že po­se­do­vao ka­ko bi ih iz­lo­žio u et­no-se­lu ko­je pla­ni­ra da na­pra­vi, te je na­lo­ži­lo da mu se vra­te sva ta sred­stva (iako po za­ko­nu ne bi smeo da ih po­se­du­je na te­ri­to­ri­ji RP). Pre vi­še od šest me­se­ci je Ape­la­ci­o­ni pre­kr­šaj­ni sud po­ni­štio tu pre­su­du i na­lo­žio po­nov­no su­đe­nje S.S., ali po­me­nu­to svi­laj­nač­ko ode­lje­nje pre­kr­šaj­nog su­da u Ja­go­di­ni od ta­da ni­je za­ka­za­lo no­vo ro­či­šte, pa po­sto­ji mo­guć­nost da ova tu­žba bu­de od­ba­če­na zbog za­sta­re.

Va­šem zdra­vom ra­zu­mu osta­vljam da pret­po­sta­vi­te da li su S.S. (ro­đen 1958.) iz Svi­lajn­ca, ko­ji je pre ne­ki dan uhva­ćen u lo­vu ri­be stru­jom na­kon če­ga je fi­zič­ki na­pao ri­bo­ču­va­ra i ba­cio ga iz svog čam­ca u vo­du, i S.S. (ro­đen 1958.) iz Svi­lajn­ca, u či­joj su vi­ken­di­ci na oba­li Ve­li­ke Mo­ra­ve po­li­caj­ci pre ne­što ma­nje od go­di­nu da­na na­šli kri­vo­lo­vač­ki alat, a ko­ji za svi­laj­nač­ki pre­kr­šaj­ni sud sve to ima pra­vo da po­se­du­je da bi otvo­rio et­no-se­lo, ista oso­ba ili se ra­di o bez­ma­lo ne­ve­ro­vat­noj ko­in­ci­den­ci­ji.