Na ve­štač­kom je­ze­ru ko­je se na­la­zi na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni od svih ve­štač­kih aku­mu­la­ci­ja u Sr­bi­ji od nje­go­vog for­mi­ra­nja do­zvo­ljen je ri­bo­lov vu­čom va­ra­li­ca iza čam­ca. Vi­še­de­ce­nij­sko is­ku­stvo ta­mo­šnjih ri­bo­lo­va­ca do­ne­lo je mno­ga sa­zna­nja i uvi­de ko­ji mo­gu bi­ti od ko­ri­sti svi­ma ko­ji tom atrak­tiv­nom i u svet­skim okvi­ri­ma ve­o­ma po­pu­lar­nom teh­ni­kom lo­ve na dru­gim na­šim vo­da­ma

Na Vla­sin­skom je­ze­ru je od­u­vek bio po­pu­la­ran lov gra­blji­vi­ca tro­lin­gom, tj. vu­čom va­ra­li­ca iza čam­ca po­kre­ta­nog ve­sla­njem ili mo­to­rom. Ka­ko su se od na­stan­ka i po­ri­blja­va­nja je­ze­ra me­nja­li i broj za­stu­plje­nih vr­sta gra­blji­vi­ca i do­mi­nant­ne vr­ste, to­kom vre­me­na su lo­kal­ni ri­bo­lov­ci sku­pi­li do­sta is­ku­stva o uspe­šnim i če­sto ko­ri­šće­nim va­ra­li­ca­ma za lov tro­lin­gom na pa­strm­ku, ban­da­ra, kle­na, so­ma i štu­ku. Za ovu pri­li­ku, kao na­ja­vu tro­lin­ga­ške se­zo­ne na Vla­si­ni, ali i na dru­gim je­ze­ri­ma u Sr­bi­ji na ko­ji­ma je ri­bo­lov iz plo­vi­la do­zvo­ljen, na­pra­vi­li smo me­đu lo­kal­nim ri­bo­lov­ci­ma ko­ji već du­go uspe­šno lo­ve ovom teh­ni­kom na nji­ma naj­dra­žoj ri­bo­lov­noj vo­di ma­lu an­ke­tu, za­mo­liv­ši ih da iza­be­ru omi­lje­ne va­ra­li­ce za so­ma, štu­ku i sit­ni­je gra­blji­vi­ce. Ka­da smo pri­ku­pi­li nji­ho­ve od­go­vo­re, sa­či­ni­li smo ma­lu "top-li­stu", ko­ju do­no­si­mo u na­stav­ku tek­sta.

VA­RA­LI­CE ZA LOV SO­MA tro­lin­gom na Vla­sin­skom je­ze­ru ima­ju ne­ke za­jed­nič­ke oso­bi­ne - to su od 5 do 8 cen­ti­me­ta­ra du­gi vo­ble­ri kru­ška­stog ob­li­ka, sa sna­žnom i ši­ro­kom vi­bra­ci­jom te sa "zveč­kom" du­bo­kog i ja­kog zvu­ka. Ne­ki tro­lin­ga­ši za va­ra­li­ča­re­nje "br­ke" na vu­ču uspe­šno ko­ri­ste i naj­ve­će ka­ši­ka­ste va­ra­li­ce i mo­di­fi­ko­va­ne lep­ti­re ve­li­či­na 5 i 6 (po Mep­pso­vom na­či­nu ozna­ča­va­nja), ali u ve­li­koj i ja­koj kon­ku­ren­ci­ji u na­šoj an­ke­ti iz­dvo­ji­la su se (bez re­do­sle­da po kva­li­te­tu i lov­no­sti) dva do­ma­ća vo­ble­ra i če­ti­ri ame­rič­ka: Uj­ka BM7, An­tax Big, Storm Wig­gle Wart od 5 cm (2 in­ča) i 10,5 g (3/8 oz), Storm Mag Wart od 7 cm (2,75 '') i 21 g (3/4 oz), te Bill Nor­man i Lee Sis­son Wo­ody Di­ver. Ni­je­dan od po­me­nu­tih vo­ble­ra ame­rič­kih rob­nih mar­ki ni­je na­men­ski... (Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u li­stu Ri­bo­lov br. 609-)

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...