Na sve ve­će ne­za­do­volj­stvo ri­bo­lo­va­ca na­či­nom na ko­ji se ču­va­ju ri­bo­lov­ne vo­de u Sr­bi­ji dr­ža­va je re­a­go­va­la do­no­še­njem od­lu­ke ko­jom se jed­nom od naj­bo­ljih ko­ri­sni­ka od­u­zi­ma naj­ve­ći deo re­ke či­ji je ri­blji fond po­sled­njih go­di­na pro­sto pre­po­ro­dio i na ko­ju do­la­ze pe­ca­ro­ši sa ra­znih stra­na. Ho­će li ovo bi­ti još jed­na le­pa ov­da­šnja ri­bo­lo­vač­ka pri­ča s ru­žnim kra­jem?

Pri­zna­jem, ja sam idi­ot. Iako imam pu­nu 61 go­di­nu ži­vo­ta u ovoj ze­mlji i 43 go­di­ne ra­da u me­di­ji­ma, od če­ga po­sled­njih 30 u ra­znim ri­bo­lo­vač­kim li­sto­vi­ma, ka­da sam pre ne­što vi­še od če­ti­ri me­se­ca pi­sao tekst o na­me­ri dr­ža­ve da Ri­bo­lo­vač­kom sa­ve­zu Voj­vo­di­ne odu­zme upra­vlja­nje naj­ve­ćim de­lom Ta­mi­ša (ob­ja­vljen u Ri­bo­lo­vu br. 587, pod na­slo­vom Od­lu­ču­ju­ća bit­ka za srp­ske vo­de), na­iv­no sam ve­ro­vao da se to mo­žda ne­će do­go­di­ti i da će iskre­na, je­din­stve­na i za na­še pri­li­ke vr­lo ener­gič­na po­dr­ška jav­no­sti bi­ti do­volj­na da se ra­zum­ni lju­di ko­ji će o to­me od­lu­či­va­ti za­mi­sle i u naj­bo­ljem in­te­re­su dr­ža­ve Sr­bi­je i svih nje­nih sta­nov­ni­ka, u ko­je spa­da­mo i mi ri­bo­lov­ci, ne­spor­no do­brog ko­ri­sni­ka te ri­bo­lov­ne vo­de ipak pro­gla­se i za upra­vlja­ča bu­du­ćeg za­šti­će­nog pod­ruč­ja Po­ta­miš­je, upr­kos to­me što je pred­lo­gom o kom je pri­vid­no vo­đe­na jav­na (a za­pra­vo sko­ro sa­svim taj­na) ras­pra­va bi­lo pred­vi­đe­no dru­ga­či­je.

Na­ža­lost, ni ta po­dr­ška ni svi­ma iole za­in­te­re­so­va­ni­ma do­bro po­zna­ti re­zul­ta­ti ra­da RSV-a, a po­seb­no Oli­ve­ra Adži­ća i nje­go­vih ko­le­ga iz ri­bo­ču­var­ske slu­žbe, kao ni ar­gu­men­to­va­na žal­ba na pred­log ni­su bi­li do­volj­ni da nad­le­žni do­ne­su dru­ga­či­ju od­lu­ku – u Slu­žbe­nom gla­sni­ku br. 93, od 27. ok­to­bra, ob­ja­vlje­na je Ured­ba o pro­gla­še­nju Pre­de­la iz­u­zet­nih od­li­ka Po­ta­miš­je, ko­jom je ta no­vo­u­spo­sta­vlje­na za­šti­će­na pri­rod­na ce­li­na do­de­lje­na jav­nom pred­u­ze­ću ko­je do sa­da ni­je upra­vlja­lo Ta­mi­šom.

Za­sad je­di­ni ka­kav-ta­kav tra­čak na­de da ovo mo­žda još uvek ne zna­či da će RSV, na­kon što je za ne­ko­li­ko go­di­na us­peo da na mi­ni­mum sve­de sve ob­li­ke kri­vo­lo­va na ovoj re­ci i ko­ji je po op­štoj oce­ni do­pri­neo pri­met­nom uve­ća­nju ri­bljeg fon­da, po­sta­ti biv­ši ko­ri­snik Ta­mi­ša od me­sta Ja­ša To­mić do Opo­va i da će svi oni ko­ji tu bu­du hte­li da pe­ca­ju mo­ra­ti da va­de po­seb­nu do­zvo­lu, da­je nam ovog mo­men­ta sa­mo član 14 go­re­po­me­nu­tog do­ku­men­ta, u kom pi­še: »Upra­vljač mo­že pro­gla­si­ti ri­bar­sko pod­ruč­je u okvi­ru gra­ni­ca Pre­de­la iz­u­zet­nih od­li­ka »Po­ta­miš­je«, na osno­vu pret­hod­no pri­ba­vlje­ne sa­gla­sno­sti mi­ni­stra nad­le­žnog za po­slo­ve za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne, u skla­du sa za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je za­šti­ta i odr­ži­vo ko­ri­šće­nje ri­bljeg fon­da«. Taj član bi, po­jed­no­sta­vlje­no re­če­no, mo­gao zna­či­ti da što se ri­bo­lo­va ti­če pro­me­ne ko­ri­sni­ka i re­ži­ma va­že­nja do­zvo­la na Ta­mi­šu mo­žda ne­će bi­ti još ne­ko­li­ko me­se­ci na­kon što bu­de iza­bra­na na­red­na vla­da Sr­bi­je i no­vi mi­ni­star za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne ne stu­pi na du­žnost.

Svi­ma na­ma ko­ji­ma je do Ta­mi­ša sta­lo osta­je, da­kle, po svoj pri­li­ci ta­nu­šni tra­čak na­de da taj no­vi mi­ni­star ne­će raz­mi­šlja­ti kao još ma­lo pa biv­ša mi­ni­star­ka, ko­ja po svoj pri­li­ci ni­je uči­ni­la ni­šta da spre­či da je­dan od ne­sum­nji­vo naj­bo­ljih ko­ri­sni­ka ri­bar­skih pod­ruč­ja u Sr­bi­ji za svoj do­bar rad, ka­kav bi ve­ći­na ov­da­šnjih ri­bo­lo­va­ca vo­le­la da vi­di od dru­gih ko­ri­sni­ka ko­ji­ma pla­ća do­zvo­le, bu­de ka­žnjen od­u­zi­ma­njem naj­ve­ćeg de­la pod­ruč­ja či­je ču­va­nje bi bez ika­kvog pre­te­ri­va­nja svi­ma osta­li­ma mo­glo da bu­de pri­mer ka­ko tre­ba ra­di­ti i ka­ko se u Sr­bi­ji ri­bo­lov­na vo­da mo­že šti­ti­ti i una­pre­đi­va­ti upr­kos broj­nim ote­ža­va­ju­ćim okol­no­sti­ma.

Do­bro je, da­kle, što ipak još po­sto­ji ne­ka­kva mo­guć­nost, ma­kar i sa­svim ma­lec­ka, da se ne de­si ne­što što valj­da ni­ko ra­zu­man ko­me je istin­ski sta­lo do Sr­bi­je i nje­nih pri­rod­nih re­sur­sa ne bi vo­leo da se de­si. Ali je isto­vre­me­no ve­o­ma lo­še to što smo uop­šte do­šli u si­tu­a­ci­ju da se ne­čem ta­kvom na­da­mo, ume­sto da se pod­ra­zu­me­va da naj­bo­lja mo­gu­ća za­šti­ta ži­vot­ne sre­di­ne u Sr­bi­ji ni na ko­ji na­čin ne za­vi­si od po­li­ti­ke, već da je kon­stan­ta oko ko­je se ne spo­re i ni­ka­kvu di­le­mu ne­ma­ju čak ni za­go­vor­ni­ci su­prot­nih po­li­tič­kih op­ci­ja.

 

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...