Mo­der­ni ri­bo­lo­va hra­ni­li­com i šta­po­vi­ma sa ose­tlji­vim vr­ho­vi­ma od pu­nog ma­te­ri­ja­la naj­če­šće pod­ra­zu­me­va če­sta za­ba­ci­va­nja to­kom pe­ca­nja, broj­ne udar­ce te ve­li­ki broj uhva­će­nih je­dinki. Me­đu­tim, po­sto­je i ne­ke si­tu­a­ci­je u ko­ji­ma se fi­der teh­ni­kom pe­ca spo­ro, uz ma­li broj za­ba­ča­ja i du­go če­ka­nje na ja­vlja­nje ri­be – baš ta­kvim pri­stu­pom naš sa­rad­nik lo­vio je po­čet­kom ok­to­bra i ka­pi­tal­ne mre­ne

Ni­ska i iz­u­zet­no bi­stra vo­da kra­jem sep­tem­bra i po­čet­kom ok­to­bra uči­ni­la je da sla­ba bu­de ak­tiv­nost ve­ći­ne vr­sta ri­ba – sa­gla­sna je ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca ko­ji su u tom pe­ri­o­du iz­la­zi­li na Ju­žnu Mo­ra­vu, a njih je bi­lo ve­o­ma mno­go. Mo­je ko­le­ge i ja pro­ba­li smo u par na­vra­ta da pe­ca­mo pred sam mrak i da na plov­ka­ro­ške si­ste­me sa sve­tle­ćim am­pu­la­ma hva­ta­mo šlji­va­ra, u če­mu smo ra­ni­jih go­di­na u ovo do­ba ima­li uspe­ha ka­da su uslo­vi bi­li slič­ni ovim. I bi­lo je ne­kih re­zul­ta­ta, ali sla­bih, pa smo od to­ga od­u­sta­li, a ja sam re­šio da po­ku­šam da lo­vim krup­nu mre­nu sta­ci­o­nar­nim (du­bin­skim) me­to­dom, i to »u če­lo­pek« ka­ko mi ju­žnja­ci ka­že­mo (tj. u naj­to­pli­jem de­lu da­na, oko po­dne­ve, kad je sun­ce naj­ja­če).

IZA­BRAO SAM DEO RE­KE KOD SE­LA Lo­ko­šni­ca, i to po­zi­ci­ju po­zna­tu pre sve­ga po to­me što ima ve­li­kih du­bi­na, ko­je su i po mi­ni­mal­nom vo­do­sta­ju do­volj­ne da u nji­ma ko­mot­no ži­ve ve­li­ki so­mo­vi, a kraj njih i ka­pi­tal­ne mre­ne i de­ve­ri­ke, od ko­jih one naj­ve­će ima­ju i pre­ko 5 ki­lo­gra­ma.

Za ovu eks­trem­nu va­ri­jan­tu fi­der ri­bo­lo­va oda­brao sam štap Shi­ma­no Be­ast­ma­ster, du­ži­ne 3,6 m i de­kla­ri­sa­ne te­ži­ne ba­ca­nja do 90 g, na ko­ji sam na­mon­ti­rao iz­men­lji­vi vrh sna­ge 56 g (2 oz), a na ma­ši­ni­cu ve­li­či­ne 4000 (po Shi­ma­nu) na­mo­tao sam naj­lon de­blji­ne 0,25 mm. Pro­ce­nio sam da će ka­ve­zna hra­ni­li­ca u ob­li­ku tu­ne­la, sa kram­po­ni­ma i olov­nim ote­ža­njem od 40 g, bi­ti do­volj­na da br­zo spu­sti pri­ma­mu na du­bi­nu od 3 m i da tu osta­ne na me­stu na ko­je pad­ne, a si­stem sam kom­ple­ti­rao 50 cm du­gim pred­ve­zom od naj­lo­na de­blji­ne 0,14 mm, na či­jem je kra­ju bi­la udi­ca Ga­ma­kat­su 2210B, ve­li­či­ne 14.

PRI­MA­MU SAM PRA­VIO OD 1 KG HRA­NE Van den En­de Ri­ver Ace, 2 kg te­ške ze­mlje i jed­nog li­tra cr­vi­ća, što je vi­še ne­go do­volj­no za po­lu­dnev­no pe­ca­nje u si­tu­a­ci­ji ka­da je ri­ba sla­bo ak­tiv­na, pa ne­ma po­tre­be da se mno­go hra­ni i če­sto »pre­za­ba­cu­je«, tim pre što se na ovom te­re­nu ne ja­vlja sit­na be­la ri­ba, ko­ja bi po­ku­pi­la hra­nu i »čač­ka­la« ma­mac. U ova­kvom pe­ca­nju mre­ne ra­ni­jih go­di­na naj­bo­lje sam pro­la­zio ka­da sam na udi­cu ka­čio snop od tri me­sna cr­va ili ne­što vi­še, pa sam se to­ga dr­žao i ovog pu­ta.

Svi­ta­nje se po­ka­za­lo kao to­tal­no ne­pro­duk­tiv­no, pa smo br­zo od­u­sta­li od »vam­pir­skog« usta­ja­nja i iz­la­že­nja na vo­du i po­či­nja­li sa ri­bo­lo­vom oko 10 č, dok smo za­vr­ša­va­li oko 17 č, a onih par uda­ra­ca, ko­li­ko ih je naj­če­šće bi­lo za dan, uglav­nom smo ima­li u pe­ri­o­du od 13 do 14 č, uz ma­la od­stu­pa­nja. Zbog ko­le­ga ko­je se pi­ta­ju u če­mu je draž fi­der pe­ca­nja sa ta­ko ma­lo de­ša­va­nja mo­ram da na­gla­sim da je ve­ći­na ri­ba vr­lo krup­na, pa je sva­ka bor­ba ve­o­ma uz­bu­dlji­va a ne­ret­ko se za­vr­ši i ki­da­njem. Jed­no spek­ta­ku­lar­no imao je ne­ki dan pre sla­nja ovog tek­sta moj drug ko­ji je do­bio mre­nu od pre­ko 5 kg i ne­ko­li­ko pu­ta je ne­u­spe­šno po­ku­ša­vao da je uba­ci u me­re­dov pre ne­go što mu je po­ki­da­la pred­vez, a do­ga­đa se i da snop cr­vi­ća uzme ša­ran di­vljak, ko­ji ta­nak naj­lon­ski pred­vez naj­če­šće po­ki­da kao od ša­le.

OVA­KVO PE­CA­NJE MRE­NE EKS­TREM­NO je po to­me što du­go ne­ma ni­ka­kve ak­ci­je, tj. vr­ho­vi za­ba­če­nih šta­po­va i po ne­ko­li­ko sa­ti sto­je pot­pu­no ne­po­mič­no, ali pri­tom mo­ra­mo sve vre­me bi­ti na opre­zu... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 595-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...