Te­o­ri­ja ka­že da je ve­ći­na gra­blji­vih ri­ba na­šeg pod­ne­blja iz­ra­zi­to ak­tiv­na u ovom de­lu go­di­ne, jer im zbog me­ta­bo­li­zma ubr­za­nog vi­so­kim tem­pe­ra­tu­ra­ma tre­ba do­sta hra­ne. Za­to bi naj­e­fi­ka­sni­je za nji­hov lov sa­da tre­ba­lo da bu­du agre­siv­ne pre­zen­ta­ci­je i nji­ma pri­me­re­ne va­ra­li­ce, ali ni­je lo­še ima­ti pri ru­ci i ne­ko re­še­nje i za pot­pu­no su­prot­nu si­tu­a­ci­ju, ko­li­ko god ne­ve­ro­vat­no de­lo­va­lo da se u njoj uop­šte mo­že­mo na­ći 

Ra­zni lju­di u ri­bo­lo­vu vo­le raz­ne iza­zo­ve. Za me­ne je­dan od naj­ve­ćih je­su one si­tu­a­ci­je ko­je me te­ra­ju da se sna­la­zim i im­pro­vi­zu­jem ka­ko bih uhva­tio ri­bu ili mo­gao da joj po­nu­dim ma­mac na na­čin ko­ji mi se u da­tim okol­no­sti­ma či­ni naj­pri­me­re­ni­jim. Ne­kad ti eks­pe­ri­men­ti bu­du uspe­šni, ne­ka­da pot­pu­no pro­ma­šim, ali se de­ša­va i da se po­ka­že da je ne­što pr­vo­bit­no  za­mi­šlje­no kao re­še­nje za je­dan pro­blem upo­tre­blji­vi­je za ne­što sa­svim dru­go. U sva­kom slu­ča­ju, ta­kav pri­stup iz­i­sku­je kre­a­tiv­nost, du­blje ana­li­zi­ra­nje raz­li­či­tih si­tu­a­ci­ja i in­ten­ziv­no is­pro­ba­va­nje funk­ci­o­nal­no­sti »izu­ma«, a sve to nas čak i ako re­zul­tat iz­o­sta­ne u sva­kom slu­ča­ju či­ni bo­ljim ri­bo­lov­cem.

TA­KO SAM PRE NE­KO­LI­KO GO­DI­NA, RAZ­MI­ŠLJA­JU­ĆI o to­me ka­ko da po­stig­nem od­go­va­ra­ju­ću pre­zen­ta­ci­ju ma­lih si­li­ko­na­ca na drop-šot mon­ta­ži (vi­di okvir »Drop-šot«) po­nu­đe­noj šta­pom pri­lič­no br­ze ak­ci­je, do­šao na ide­ju da po­ku­šam da »uspo­rim« po­me­ra­nje si­ste­ma ta­ko što ću za onaj nje­gov deo iz­me­đu udi­ce i olov­nog ute­ga ume­sto naj­lo­na ili flu­o­ro­kar­bo­na upo­tre­bi­ti ela­stič­nu gu­mu ko­ja se ko­ri­sti za me­tod-fi­der si­ste­me. Po­mi­slio sam, na­i­me, da bih ta­ko mo­gao po­sti­ći da se pri spo­rom po­kre­ta­nju vr­ha šta­pa va­ra­li­ca ma­lo po­me­ri, a da olov­ni uteg osta­ne na dnu i da po­tom gu­ma pri vra­ća­nju na ori­gi­nal­nu du­ži­nu pro­sto pri­vu­če udi­cu sa si­li­kon­cem, ot­pri­li­ke kao da je na sre­di­ni ne­kog fe­de­ra ko­ji se na­iz­me­nič­no ras­te­že i sku­plja.

Od­mah mi je bi­lo ja­sno da zbog de­blji­ne gu­me stan­dard­nu drop-šot udi­cu ne­ću mo­ći da ve­žem kao ka­da bih ko­ri­stio naj­lon ili flu­o­ro­kar­bon, ali sam sre­ćom imao od­lič­ne VMC 7119 SH udi­ce sa vr­ti­li­com pro­vu­če­nom kroz ok­ce. One su na­me­nje­ne baš za drop-šot, a vir­bla omo­gu­ća­va da se udi­ca okre­će za 360 ste­pe­ni, či­me se obez­be­đu­je op­ti­ma­lan po­lo­žaj mam­ca u vo­di i spre­ča­va uvr­ta­nje stru­ne. Za do­nje ok­ce vr­ti­li­ce ve­zao sam oko 35 cm du­go par­če fi­der-gu­me klinč čvo­rom sa tri na­mo­ta­ja, a istim čvo­rom sam po­tom za do­nji kraj gu­me ve­zao uteg od 14 gra­ma sa uli­ve­nom vr­ti­li­com. Pro­bao sam naj­pre da ko­ri­stim drop-šot olo­va sa »šti­palj­kom«, ali se po­ka­za­lo da uteg u za­ba­ča­ju čak i ka­da se ne za­ma­hu­je pre­ja­ko vr­lo la­ko skli­zne sa gu­me, pa sam od­u­stao od drop-šot »či­stun­stva« i uzeo kla­sič­no olo­vo. Uz­gred, za ve­zi­va­nje udi­ce i ute­ga pri­men­lji­vi su iz­ve­sno i ra­zni dru­gi čvo­ro­vi, ali ako se re­ši­te da eks­pe­ri­men­ti­še­te, pro­ve­ri­te nji­ho­vu no­si­vost, ka­ko vam se ne bi de­si­lo da u slu­ča­ju za­pi­nja­nja za pre­pre­ku la­ko osta­ne­te bez ute­ga ili ce­le gu­me.

ZIM­SKA PE­CA­NJA NA OVAJ SI­STEM do­ne­la su mi do­sta ulo­va, pre sve­ga ban­da­ra i smu­đa ka­me­nja­ra, iako se po­ka­za­lo da je mo­ja za­mi­sao o »fe­de­ru« pot­pu­no pro­ma­še­na jer se fi­der gu­ma pod te­ži­nom olo­va­ca ko­ja se ko­ri­ste za drop-šot ni­ma­lo ne is­te­že, pa je efe­kat bio prak­tič­no isti kao da pe­cam sa naj­lo­nom. Me­đu­tim, is­po­sta­vi­lo se da oko 1 mm de­be­la gu­ma ko­ja je is­pod udi­ce ri­bi uop­šte ne sme­ta, a da je ova­ko na­pra­vlje­ni drop-šot si­stem vr­lo prak­ti­čan za­to što ne za­u­zi­ma go­to­vo ni­ka­kav pro­stor u pri­bo­ru (mo­že­mo ga dr­ža­ti me­đu va­ra­li­ca­ma, ute­zi­ma, sa kop­ča­ma ili saj­li­ca­ma itd.) i uz to se uop­šte ne mr­si, a mo­gu­će ga je u tre­nut­ku oka­či­ti na bi­lo ko­ji va­ra­li­čar­ski si­stem s kop­čom na kra­ju (na ko­ju na­tak­ne­mo gor­nje ok­ce vr­ti­li­ce pro­vu­če­ne kroz udi­cu), pa na­sta­vi­ti sa pe­ca­njem dru­gom teh­ni­kom (drop-šo­tom) bez gu­blje­nja vre­me­na na pre­ve­zi­va­nje ili pra­vlje­nje no­ve mon­ta­že.

Za­to već du­že vre­me uvek imam par ova­kvih si­ste­ma u ku­ti­ja­ma sa ul­tra­lajt va­ra­li­ca­ma, a ne­dav­no sam je­dan od njih upo­tre­bio da re­šim je­dan pro­blem na ko­ji ni­sam ra­ču­nao i kraj­nje neo­če­ki­va­no sam se na nje­ga i te ka­ko na­pe­cao... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br 589-)

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...