S ob­zi­rom na ve­li­či­nu ko­ju do­sti­že i na sna­gu ko­jom ras­po­la­že, naj­ve­ća evrop­ska slat­ko­vod­na ri­ba je pro­tiv­nik ko­ji za­slu­žu­je ve­li­ki re­spekt i pro­sto pri­mo­ra­va ri­bo­lov­ca ko­ji je ci­lja­no lo­vi da vo­di ra­ču­na o svim ele­men­ti­ma pri­bo­ra ali i o kom­plet­nom pri­stu­pu ri­bo­lo­vu jer i naj­ma­nja gre­ška za po­sle­di­cu mo­že ima­ti gu­bi­tak po­ten­ci­jal­nog  ulo­va ži­vo­ta

U ve­li­kim evrop­skim re­ka­ma i je­ze­ri­ma som mo­že do­sti­ći du­ži­nu od oko 2,5 m (pa i vi­še, kao što se vi­di iz dru­gog tek­sta ko­ji ob­ja­vlju­je­mo na ovoj stra­ni) i te­ži­nu znat­no ve­ću od 100 kg. Ali ni ri­be te vr­ste te­ške »sa­mo« tri­de­se­tak ki­lo­gra­ma ni­je la­ko sa­vla­da­ti, ka­ko zbog nji­ho­ve ma­se i si­li­ne ko­jom se opi­ru va­đe­nju, ta­ko i zbog či­nje­ni­ce da som ma­hom obi­ta­va na me­sti­ma sa obi­ljem kr­ša na dnu, pa svo­ju ogrom­nu sna­gu če­sto uspe da is­ko­ri­sti da se za­vu­če u ne­ki za­klon, za­pe­tlja stru­nu oko ne­ke pre­pre­ke ili je is­kr­za i po­ki­da. Pri tom u te­ku­ćoj vo­di so­mo­vi in­stink­tiv­no ko­ri­ste sna­gu vo­de­nog stru­ja­nja da bi se oslo­bo­di­li, ali ka­pi­tal­ce ni­je ni­ma­lo la­ko sa­vla­da­ti ni na sta­ja­ći­ca­ma, čak i ka­da pe­ca­mo iz čam­ca, a po­go­to­vo ka­da se s ta­kvom ri­bom na­te­že­mo sa oba­le.

ZBOG SVE­GA TO­GA oni ko­ji ima­ju am­bi­ci­ju da uhva­te ve­li­kog so­ma i uspe­šno okon­ča­ju bor­bu s njim mo­ra­ju vo­di­ti ra­ču­na o bu­kval­no sva­kom de­lu pri­bo­ra, od šta­pa, pre­ko ma­ši­ni­ce, osnov­ne stru­ne, pred­ve­za, kop­če, va­ra­li­ce i al­ki­ca, do udi­ca. Me­đu­tim, ni­je ret­kost da ri­bo­lov­ci mi­sle da su ceo po­sao za­vr­ši­li ku­po­vi­nom sku­pog i ja­kog va­ra­li­čar­ca i če­kr­ka, dok osta­le de­lo­ve opre­me bi­ra­ju ne­pa­žlji­vo i ne kon­tro­li­šu ih. Šta­vi­še, mno­gi da­ju pra­vo ma­lo bo­gat­stvo za štap i ma­ši­nu, a on­da šte­de na stru­ni i sit­nim de­lo­vi­ma si­ste­ma ko­ji za­ne­mar­lji­vo ma­lo ko­šta­ju, iako je bu­kval­no sve što je iz­me­đu ru­ke ri­bo­lov­ca i usta ri­be jed­na­ko va­žno za (ne)uspeh u bor­bi ko­ja nam mo­že do­ne­ti i ulov ži­vo­ta. De­talj­no pi­sa­nje o svim po­bro­ja­nim ele­men­ti­ma tj. de­lo­vi­ma so­ma­ro­škog pri­bo­ra i o pri­stu­pu ci­lja­nom lo­vu ori­ja­ških pri­me­ra­ka naj­ve­će evrop­ske slat­ko­vod­ne ri­be zah­te­va­lo bi pro­stor mo­žda i ve­ći od ce­log jed­nog bro­ja Ri­bo­lo­va i toj te­mi će­mo se vi­še po­sve­ti­ti na­red­nih me­se­ci, a sa­da, na po­čet­ku no­ve so­ma­ro­ške se­zo­ne, pro­ba­će­mo da skre­ne­mo pa­žnju na ono naj­o­snov­ni­je u ovom dvo­del­nom tek­stu, ilu­stro­va­nom fo­to­gra­fi­ja­ma na­či­nje­nim to­kom ne­dav­nog tro­dnev­nog bo­rav­ka tro­čla­ne re­dak­cij­ske eki­pe (ko­ju su či­ni­li Alek Ve­lič­ko­vić, Jo­vi­ca Kr­stić i Vla­di­mir Sta­kić) na Pou kod me­sta Izo­la Se­ra­fi­ni (ne­da­le­ko od Pja­čen­ce, u re­gi­ji Emi­li­ja Ro­ma­nja).

ŠTAP ZA VA­RA­LI­ČA­RE­NJE so­ma naj­če­šće je gor­nje te­ži­ne ba­ca­nja iz­me­đu 120 i 200 g (i u tim gra­ni­ca­ma pre ja­či ne­go sla­bi­ji), dok se du­ži­na ma­hom kre­će u ra­spo­nu od 1,8 do 2,7 m za pe­ca­nje iz čam­ca (za­vi­sno od to­ga da li se »ver­ti­ka­li­še« ili se za­ba­cu­je i ko­li­ko da­le­ko), od­no­sno uglav­nom od 2,5 do 3 m za lov sa oba­le. Tre­ba da bu­de do­volj­no brz da omo­gu­ći da­va­nje efi­ka­sne kon­tre i na ve­li­koj da­lji­ni i pri lo­vu eks­trem­no te­škim va­ra­li­ca­ma, ali je isto­vre­me­no neo­p­hod­no da se pod ve­li­kim op­te­re­će­njem sa­vi­ja ba­rem ce­lom... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 586-)

 

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...