Ma­za­nje ve­štač­kih ma­ma­ca pre­pa­ra­ti­ma u teč­nom ili že­la­ti­no­znom sta­nju, ko­ji mi­ri­som i uku­som pri­vla­če gra­blji­ve ri­be da na­pad­nu i du­že za­dr­že va­ra­li­cu u usti­ma, pri­me­nju­je se već de­ce­ni­ja­ma. Ali još se me­đu ri­bo­lov­ci­ma lo­me ko­plja oko de­lo­tvor­no­sti tih atrak­to­ra, tj. oko to­ga u ko­jim ih si­tu­a­ci­ji­ma tre­ba ko­ri­sti­ti i za ko­je mam­ce.

Atrak­to­ri (ili ma­že – ka­ko ih ri­bo­lov­ci naj­če­šće zo­vu) ko­ji se ne­po­sred­no pre upo­tre­be na­no­se na ve­štač­ke mam­ce na­me­nje­ne gra­blji­vim ri­ba­ma po­sto­je već ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja. U po­čet­ku su bi­li teč­ni i pra­vlje­ni od ri­bljeg ulja, a po­sled­njih go­di­na su po­pu­lar­ni oni že­la­ti­no­znog ti­pa, ko­ji (po tvrd­nji pro­iz­vo­đa­ča i di­stri­bu­te­ra) sa­dr­že ri­blje hor­mo­ne stra­ha ili pa­re­nja. Iako su ta­kvi pre­pa­ra­ti po­o­dav­no ušli u ma­sov­nu upo­tre­bu, pa ih u po­nu­di ima­ju mno­ge fir­me, i da­lje se vo­de ras­pra­ve o nji­ho­voj efi­ka­sno­sti. Jed­ni su ube­đe­ni da im do­dat­no na­mi­ri­sa­ne va­ra­li­ce re­dov­no do­no­se bo­lje ulo­ve, dru­gi sma­tra­ju da je to tek još jed­na od ša­re­nih la­ža iz­mi­šlje­nih da bi se pe­ca­li ri­bo­lov­ci a ne ri­be, dok tre­ći, uklju­ču­ju­ći i pot­pi­sni­ka ovog pri­lo­ga, ve­ru­ju da je isti­na ne­gde u sre­di­ni, tj. da nam »na­mi­ri­sa­ne« va­ra­li­ce za­i­sta mo­gu do­ne­ti ko­ju ri­bu vi­še na šta­pu i pred objek­ti­vom fo­to-apa­ra­ta, ali sa­mo u od­re­đe­nim uslo­vi­ma.

mesojedi i mesni namazi

Ka­da su pre­da­to­ri pri ape­ti­tu, tj. ka­da se in­ten­ziv­no hra­ne, sa­mo kre­ta­nje po­ten­ci­jal­nog ple­na u nji­ho­voj bli­zi­ni do­volj­no je da ih na­ve­de da ga agre­siv­no na­pad­nu i du­bo­ko pro­gu­ta­ju. U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji ni­su po­treb­ni ni sup­til­na pre­zen­ta­ci­ja (šta­vi­še, mo­že se de­si­ti da naj­pro­duk­tiv­ni­je bu­de iz­ra­zi­to agre­siv­no vo­đe­nje) ni­ti do­dat­no tre­ti­ra­nje mam­ca ra­di po­ve­ća­va­nja nje­go­ve atrak­tiv­no­sti... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 335-)