Go­di­na­ma je je­ze­ro Ko­kin brod bi­lo na­da­le­ko po­zna­to po lo­vu je­zer­ske zla­tov­či­ce, aloh­to­ne pa­strm­ke ko­ja se nig­de u re­gi­o­nu ni­je ta­ko do­bro pri­mi­la kao u ovoj aku­mu­la­ci­ji na re­ci Uvac. No već ne­ko­li­ko se­zo­na naj­broj­ni­ja gra­blji­vi­ca u ovom je­ze­ru je smuđ. On se to­li­ko na­mno­žio da ve­šti i upor­ni ri­bo­lov­ci ko­ji do­bro po­zna­ju vo­du i na­vi­ke te ri­be u po­volj­nim okol­no­sti­ma da­ni­ma ostva­ru­ju iz­u­zet­ne ulo­ve

I ovog le­ta, kao i ra­ni­jih go­di­na, pro­veo sam tri­de­se­tak da­na pe­ca­ju­ći na je­ze­ru Ko­kin brod. Od 11. do 26. ju­la sam sva­ko­dnev­no pe­cao po 7-8 sa­ti po­ku­ša­va­ju­ći da na­đem smu­đa, ali ni­sam imao bu­kval­no ni uda­rac. Re­šio sam za­to da na­pra­vim pa­u­zu, pa sam oti­šao na mo­re na šest da­na.

Ka­da sam se vra­tio, si­tu­a­ci­ja je bi­la pot­pu­no dru­ga­či­ja. Već sam u pr­vom po­po­dnev­nom iz­la­sku do­bio smu­đa, ali mi se pet mi­nu­ta na­kon to­ga po­kva­rio mo­tor, pa sam na­red­nih sat i po pro­veo po­pra­vlja­ju­ći ga i sti­gao sam ku­ći po mra­ku. Na­red­nih da­na, me­đu­tim, iz­la­zio sam na vo­du u pet sa­ti uju­tru i pe­cao do po­la de­vet, a po­tom pred­ve­če od 18 do 21 č. Uglav­nom sam se mu­vao oko ostr­va na­sred je­ze­ra i zo­ne sa du­bi­nom od oko tri me­tra i uhva­tio sam jed­nog smu­đa od 5 kg, če­ti­ri dvo­ki­la­ša, tri ko­ma­da od po 1,5 kg te 7-8 ki­la­ša, kao i de­se­ti­ne je­din­ki is­pod me­re, ko­je sam vra­tio.
LudnicaPo­tom je bra­na otvo­re­na i smuđ je ne­ko­li­ko da­na sla­bi­je ra­dio, pa sam imao tek po­ne­kog dvo­ki­la­ša, no sve sam to na­dok­na­dio po za­tva­ra­nju bra­ne, lo­ve­ći sa Mar­kom Vu­ko­sa­vom, mo­jim dru­ga­rom iz Seč­nja. Nas dvo­ji­ca smo pe­ca­ju­ći kom­bi­no­va­no na ke­de­ra i na va­ra­li­cu ima­li mno­go uspe­ha – do­bi­li smo smu­đe­ve od 6,5 kg, 3 kg, 2,2 kg, 2 kg i dva ki­la­ša. Naj­krup­ni­ji su pre­va­re­ni na dre­ča­vo na­ran­dža­stu gla­vi­nja­ru... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 357-)