Mno­gi ri­bo­lov­ci ni­ka­da ne ko­ri­ste uča­u­re­ne cr­ve, već ih na­pro­sto iz­va­de iz ku­ti­je i ba­ce. A to je ve­li­ka gre­ška, jer ka­ste­re (što je i kod nas odo­ma­će­na en­gle­ska reč) mo­že­mo ko­ri­sti­ti kao vr­lo efi­ka­san ma­mac i kao od­li­čan do­da­tak pri­hra­na­ma za mno­ge mir­ne vr­ste ri­ba

Ka­da stig­nu hlad­ni­ji da­ni, od­no­sno ka­da dnev­ne i noć­ne tem­pe­ra­tu­re vi­še da­na za­re­dom ne pre­đu 10 ste­pe­ni, na sta­ja­ćim vo­da­ma ja­ta ri­ba po­la­ko po­či­nju da se po­vla­če ka me­sti­ma za zi­mo­va­nje. Ve­ći­na ri­ba će se pri tom in­ten­ziv­no hra­ni­ti sve dok ne poč­nu pr­vi mra­ze­vi (a ne­ke vr­ste, po­put bo­dor­ke, bi­će ak­tiv­ne i u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du), ali da bi­smo ih uspe­šno pe­ca­li mo­ra­mo ma­lo pro­me­ni­ti pri­stup i po­nu­di­ti im ne­što dru­ga­či­ju pri­hra­nu i mam­ce od onih ko­je smo ko­ri­sti­li u to­pli­jem de­lu se­zo­ne.

Caure

Sa­da je pra­vo vre­me da se u ri­blji je­lov­nik uve­du ka­ste­ri (uča­u­re­ni cr­vi­ći), ko­ji ni u bi­stroj vo­di ne de­lu­ju ri­bi ni naj­ma­nje sum­nji­vo, a pri tom se ona nji­ma ra­do hra­ni, pa će čak i naj­ma­nje ak­tiv­ne je­din­ke če­sto po­če­ti da je­du ka­da ih ose­te ili vi­de. Na­rav­no »lut­ke od cr­va« (ka­ko mno­gi na­ši ri­bo­lov­ci zo­vu ovaj sta­di­jum u raz­vo­ju mu­ve) mo­gu se ko­ri­sti­ti kao ma­mac, ali ih je bar jed­na­ko do­bro sta­vi­ti i u pri­hra­nu, i to bi­lo da se pe­ca hra­ni­li­com ili na plo­vak, pa pri­ma­mu ba­ca­mo u vi­du ku­gli.

ME­ĐU­TIM, NAJ­BO­LJI EFE­KAT do­bi­će­mo ako pre sta­vlja­nja u hra­ni­li­cu ka­ste­re smr­vi­mo pr­sti­ma. Ta­ko će­mo oslo­bo­di­ti teč­nost ko­ja de­lu­je kao iz­u­zet­no efi­ka­san pri­rod­ni atrak­tor, jer ri­bu pri­vla­či in­ten­ziv­ni­je od bi­lo kog sin­te­tič­kog do­dat­ka. Sem mi­ri­sa i uku­sa, smr­vlje­ni ka­ste­ri po­bolj­ša­va­ju i vi­zu­el­ni efe­kat ko­ji hra­na osta­vlja, jer ko­ma­di­ći lju­štu­ra iza­zov­no le­lu­ja­ju iz­nad dna i ma­me ri­bu.

Na­rav­no, i ča­u­re ko­je osta­nu ce­le ima­ju pri­vlač­ni efe­kat, i to vi­še­struk... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 441-)