Sve je vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji se ne za­do­vo­lja­va­ju ko­ri­šće­njem ku­pov­nih pri­ma­ma, već im do­da­ju raz­ne sa­stoj­ke ka­ko bi im pro­me­ni­li ka­rak­te­ri­sti­ke na na­čin naj­pri­me­re­ni­ji kon­kret­nim uslo­vi­ma ri­bo­lo­va. Za­hva­lju­ju­ći to­me ra­ste i pro­da­ja lo­mlje­nog i mle­ve­nog kek­sa, na­mir­ni­ce ko­ju ra­do je­du ne sa­mo lju­di nego i mno­ge ri­be

Mle­ve­ni keks je oba­ve­zan sa­sto­jak svih bra­šna­stih pri­hra­na za ri­bu. Nje­gov udeo va­ri­ra, ali ka­da ga ko­ri­sti­mo za spra­vlja­nje osno­ve, kre­će se u ra­spo­nu od 10 do 40 od­sto (u ne­kim sme­sa­ma mo­že ga bi­ti i ma­lo vi­še). Če­sto se keks i na­knad­no do­da­je pri­ma­mi, a ako zna­mo šta že­li­mo da do­bi­je­mo i ka­ko da to po­stig­ne­mo, mo­že­mo ga u toj va­ri­jan­ti upo­tre­blja­va­ti prak­tič­no bez ogra­ni­če­nja u ko­li­či­ni. Keks je pr­ven­stve­no na­me­njen po­ja­ča­va­nju or­ga­no­lep­tič­kih oso­bi­na – mi­ri­sa, uku­sa i hran­lji­vog sa­sta­va. Nje­go­vim do­da­va­njem se ume­re­no po­ja­ča­va hran­lji­vost, i to pre sve­ga udeo be­lan­če­vi­na i uglje­nih hi­dra­ta. Mi­ris i ukus se ta­ko­đe una­pre­đu­ju, ali s ob­zi­rom na to da oni u kek­su ni­su kon­cen­tro­va­ni, već u tzv. iz­ba­lan­si­ra­nom ob­li­ku, ni­su pre­vi­še in­ten­ziv­ni, što je do­bro, na­ro­či­to na otvo­re­nim vo­da­ma, na ko­ji­ma ri­ba ni­je na­vik­nu­ta na »he­mi­ju« (tj. na vi­so­ko­kon­cen­tro­va­ne mi­ri­se).

Keks

O STRUK­TU­RI KEK­SA ko­ji ko­ri­sti­mo tre­ba vo­di­ti ra­ču­na, bi­lo da je on deo osnov­ne sme­se ili do­da­tak ne­koj go­to­voj, jer od nje umno­go­me za­vi­se svoj­stva hra­ne i efek­ti ko­je će da­ti. Ne­ke vr­ste kek­sa su »bar­šu­na­ste« i ras­tre­si­te, pa u tom prav­cu me­nja­ju i hra­nu, dok dru­ge zna­ju da uči­ne miks ve­o­ma le­plji­vim (po­seb­no me­de­nja­ci). Keks sit­ni­je struk­tu­re mo­že pri­lič­no da za­mu­ti vo­du, pa je oba­ve­zan sa­sto­jak (i čest do­da­tak) u pri­ma­ma­ma za sit­nu ri­bu, kao i u oni­ma ko­je ko­ri­sti­mo ka­da je vo­da bi­stra.

NE­KI RE­NO­MI­RA­NI PRO­IZ­VO­ĐA­ČI, kao što su Sen­sas, Van den Eynde i si­ja­set dru­gih, mle­ve­ni keks (bi­skvit) i raz­ne me­de­nja­ke pro­iz­vo­de u svo­jim po­go­ni­ma za svo­je po­tre­be ili ih even­tu­al­no na­ru­ču­ju... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 444-445-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...