Po­če­tak je­se­ni pro­šao je u zna­ku lo­ših uslo­va za ri­bo­lov na Ta­mi­šu i vo­da­ma Pan­če­vač­kog ri­ta. Ali oni naj­u­por­ni­ji, ko­ji su re­ši­li da ne za­vr­ša­va­ju se­zo­nu pre vre­me­na i da če­ka­ju bo­lje da­ne, na­gra­đe­ni su za ta­kav pri­stup do­brim ra­dom vi­še vr­sta ri­ba i na sta­ja­ći­ca­ma i na jed­noj od naj­o­mi­lje­ni­jih voj­vo­đan­skih re­ka

Lepo vreme velika

Ne­sta­bil­no vre­me, če­ste ki­še i ne­po­go­de, ne­za­pam­će­no vi­so­ki vo­do­sta­ji te­ku­ćih i sta­ja­ćih vo­da obe­le­ži­li su ve­li­ki deo se­zo­ne na iz­ma­ku i lo­še uti­ca­li na uspe­šnost u ri­bo­lo­vu. Ka­da sam već mi­slio da ću ovu go­di­nu pam­ti­ti kao jed­nu od ube­dlji­vo naj­go­rih za pe­ca­nje, do­šao je pe­riod iz­u­zet­no le­pog vre­me­na, ko­ji je po­čeo kra­jem pr­ve de­ka­de ok­to­bra i pro­te­gao se na ve­li­ki deo tog me­se­ca. Za­hva­lju­ju­ći dnev­nim tem­pe­ra­tu­ra­ma ko­je su do­sti­za­le sko­ro 30º C, polj­ski pu­te­vi su se pro­su­ši­li, pa su mno­gi atrak­tiv­ni te­re­ni, du­go po­šte­đe­ni na­je­zde ri­bo­lo­va­ca, po­sta­li do­stup­ni. Ve­o­ma po­volj­ne uslo­ve za bo­ra­vak na vo­di i či­nje­ni­cu da se ape­tit sko­ro svih vr­sta ri­ba na­glo po­pra­vio, i ja sam is­ko­ri­stio, po­put mno­gih ko­le­ga, za če­ste iz­la­ske na ka­na­le, du­nav­ce i re­ke, što mi je do­ne­lo do­sta uspe­ha, bu­du­ći da le­pi ulo­vi bu­kval­no ni­jed­nom ni­su iz­o­sta­li.

NA KA­NA­LI­MA JE JE­DI­NI pro­blem u tom pe­ri­o­du pred­sta­vlja­la na­bu­ja­la vo­de­na ve­ge­ta­ci­ja, od ko­je je bi­lo te­ško na­ći do­bro me­sto, ali je ba­bu­ška, uz ma­lo pri­ma­me (ja sam kom­bi­no­vao me­ša­no ku­va­no zr­ne­vlje i jef­ti­nu ali efi­ka­snu Gi­ca Mix La­gu­nu), le­po ra­di­la, i to na sko­ro sve stan­dard­ne mam­ce. Na­rav­no, ni­ka­da od po­čet­ka do kra­ja pe­ca­nja ni­sam ko­ri­stio sa­mo je­dan, već sam ih re­dov­no me­njao sve dok ne bih na­šao onaj ko­ji je u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji naj­lov­ni­ji, ali sam ube­dlji­vo naj­vi­še ri­be imao na snop tan­kih cr­ve­nih gli­sta. Ta­čan raz­log mo­gu sa­mo da na­slu­ću­jem, a jed­na od pret­po­stav­ki je da one ri­bi li­če na lar­vu ko­mar­ca, ko­je je ove go­di­ne bi­lo u iz­o­bi­lju.

Na Ta­mi­šu sam u ne­ko­li­ko na­vra­ta uz obil­no pri­hra­nji­va­nje do­bro lo­vio be­lu ri­bu, uglav­nom na plo­vak i me­sne mam­ce, ali sam imao i ne­ko­li­ko le­pih smu­đe­va i po­ne­ku štu­ku na ke­de­re, ta­ko da sam za krat­ko vre­me us­peo da na­dok­na­dim sve što sam to­kom le­ta pro­pu­stio... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 363-)