Je­dan od udar­nih mo­de­la če­kr­ka iz ak­tu­el­nog Qu­a­ntumovog asor­ti­ma­na odmah upa­da u oči po fu­tu­ri­stič­kom di­zaj­nu, ali to ni slu­čaj­no ni­je njegov je­di­ni kva­li­tet. U ele­gant­nom me­tal­nom ku­ći­štu Ca­boa 40, na­me­nje­nog za sred­nje mor­sko i sred­nje-te­ško slat­ko­vod­no va­ra­li­ča­re­nje kri­je se ro­bu­stan po­gon­ski me­ha­ni­zam, a pred­nja koč­ni­ca ni­je sa­mo jed­na od naj­ja­čih već i od naj­pre­ci­zni­jih ko­je se ugra­đu­ju u sta­ci­o­nar­ne ma­ši­ni­ce

Rob­na mar­ka Qu­an­tum pri­pa­da is­toj gru­pa­ci­ji kao i Van Staal i Fin-Nor – dva ime­na ko­ja su si­no­nim za ma­ši­ni­ce vi­so­ke kla­se za mor­ski ri­bo­lov. Sto­ga ni­je čud­no što i u nje­nom asor­ti­ma­nu, uz če­kr­ke pr­ven­stve­no ili is­klju­či­vo na­me­nje­ne slat­ko­vod­nom pe­ca­nju, po­sto­je i ne­ki mo­de­li na­pra­vlje­ni baš za upo­tre­bu na mo­ri­ma i oke­a­ni­ma. U po­nu­di od 2012, se­ri­ja Ca­bo PTsD je naj­kva­li­tet­ni­ja u tom de­lu Qu­an­tu­mo­vog pro­gra­ma (i naj­sku­plja, sa ce­nom ko­ja se kre­će od oko 170 do 220 evra, za­vi­sno od ve­li­či­ne). Za­hva­lju­ju­ći sa­rad­nji sa evrop­skom cen­tra­lom gru­pa­ci­je Zeb­co, re­dak­ci­ja Ri­bo­lo­va na­šla se me­đu oni­ma ko­je su na pro­bu do­bi­le naj­no­vi­ju ver­zi­ju jed­nog od mo­de­la iz te se­ri­je – Ca­bo CSP40 PTsD.

Lepa zverka velika 1

CA­BO 40 JE MA­ŠI­NA za sred­nje i sred­nje-te­ško va­ra­li­ča­re­nje. Te­ška je 394 gra­ma, a ka­pa­ci­tet špul­ne je 180m/0,35mm mo­no­fi­la, tj. 210m/0,30mm, što je sko­ro isto kao kod če­kr­ka ve­li­či­ne 5000 po Shi­ma­nu i 3500 po Da­i­wi. Pre­no­sni od­nos je stan­dard­nih 5,3:1, a jed­nim okre­tom ru­či­ce na ka­lem se na­mo­ta 84 cm stru­ne. Sna­žan po­gon­ski me­ha­ni­zam, oja­čan na naj­o­se­tlji­vi­jim me­sti­ma, ima se­dam ku­glič­nih le­ža­ja i je­dan ne­po­vrat­ni, a upa­ko­van je u fu­tu­ri­stič­ki di­zaj­ni­ra­no i pre­ci­zno iz­li­ve­no ku­ći­šte od alu­mi­ni­ju­ma, za­tvo­re­no po­klop­cem od istog ma­te­ri­ja­la (oni­ma ko­ji vo­le da sa­mi pod­ma­zu­ju ma­ši­ni­ce ja­mač­no će se svi­de­ti to što se po­klo­pac ku­ći­šta ski­da jed­no­stav­no, bez pret­hod­ne de­mon­ta­že gra­fit­nog ro­to­ra, od­vr­ta­njem če­ti­ri šra­fa). Ve­o­ma ja­ka, po­u­zda­na i ro­bu­sna ruč­ka, ko­ja se uš­ra­flju­je u te­lo, na­či­nje­na je od me­ta­la (re­za­nog alu­mi­ni­ju­ma) i tam­no­bron­za­ne je bo­je, dok je ži­ca pre­klop­ni­ka vo­đi­ce stru­ne od ti­ta­ni­jum-ni­tri­da... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br 356-)