Na­čin spa­ja­nja hra­ni­li­ce sa ostat­kom si­ste­ma je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u ri­bo­lo­vu fi­der teh­ni­kom. Re­še­nje ko­je vam ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo je jed­no­stav­no, a po­ka­za­lo se ve­o­ma do­brim u mno­gim si­tu­a­ci­ja­ma sa ko­ji­ma se sre­će­mo i u re­kre­a­tiv­nom i u tak­mi­čar­skom ri­bo­lo­vu.

Za deo si­ste­ma pre­ko kog se hra­ni­li­ca po­ve­zu­je sa osnov­nim naj­lo­nom, ili fi­der link (u ši­rem smi­slu) u en­gle­skoj ri­bo­lo­vač­koj ter­mi­no­lo­gi­ji, kod nas se odo­ma­ći­la ta­ko­đe iz en­gle­skog je­zi­ka pre­u­ze­ta reč ko­nek­tor, ko­jom se za­pra­vo ozna­ča­va sva­ka spoj­ni­ca. To je ve­o­ma bi­tan deo mon­ta­že u sa­vre­me­nom pe­ca­nju sa hra­ni­li­com, jer mo­že pre­sud­no uti­ca­ti na pre­zen­ta­ci­ju mam­ca, tj. na nje­go­vu uoč­lji­vost za ri­bu pri­vu­če­nu pri­ma­mom pla­si­ra­nom po­mo­ću hra­ni­li­ce, a od nje­ga za­vi­si i da li će se si­stem ma­nje ili vi­še mr­si­ti.

klizeci konektor

Ko­nek­tor mo­že bi­ti i naj­o­bič­ni­ja vr­ti­li­ca sa kop­čom (to re­še­nje se naj­če­šće pri­me­nju­je u slo­bod­nom ri­bo­lo­vu). Me­đu­tim, u mno­gim si­tu­a­ci­ja­ma je bo­lje ko­ri­sti­ti pro­du­že­ni fi­der link, uglav­nom dug iz­me­đu 8 i 15 cm, ali ne­ka­da i mno­go vi­še. Pro­du­ža­va­njem tog de­la si­ste­ma, pro­du­ža­va­mo vre­me po­treb­no da ma­mac do­spe do dna, što mo­že bi­ti ve­o­ma bit­no ka­da se ri­ba hra­ni tik iz­nad nje­ga, jer ima vre­me­na da opa­zi i uzme na­šu po­nu­du na udi­ci u fa­zi dok ova pro­pa­da. Ta­kvo re­še­nje je po­seb­no do­bro na te­re­ni­ma sa de­be­lim slo­jem mu­lja ili ve­ge­ta­ci­je na dnu, kao i ta­mo gde ima pre­pre­ka (gra­nja, ka­me­nja itd.) ili ru­pa ko­je mo­gu uči­ni­ti naš ma­mac te­že do­stup­nim za ri­bu... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 339/340-)