Sa pri­bli­ža­va­njem zi­me, štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, ka­ko bi se spre­mi­la i za mrest i naj­hlad­ni­je me­se­ce, ko­ji mu pret­ho­de, a u ko­ji­ma će te­ško do­la­zi­ti do ple­na. Za­to je sa­da mo­že­mo vr­lo uspe­šno lo­vi­ti na ve­štač­ke mam­ce, na­ro­či­to uko­li­ko obra­ti­mo pa­žnju na ne­ke bit­ne stva­ri ko­je ni­su uvek svi­ma na pa­me­ti

Ok­to­bar je po mno­go če­mu naj­bo­lji me­sec za lov štu­ke na ve­štač­ke mam­ce. Dre­zge, lo­kva­nja, so­či­vi­ce i dru­ge ve­ge­ta­ci­je još ima u iz­o­bi­lju, ali je vo­da ipak znat­no či­sti­ja ne­go u le­to, pa "ze­le­niš" vi­še ne pred­sta­vlja to­li­ki pro­blem kao u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne. Osim to­ga, vo­da je sve hlad­ni­ja, a pre­da­to­ri ne­po­gre­ši­vo ose­ća­ju da se bli­ži zi­ma i in­ten­ziv­no se hra­ne ne bi li naj­hlad­ni­je do­ba do­če­ka­li sprem­ni za vi­še­me­seč­nu osku­di­cu. Sve nam to i te ka­ko ide na ru­ku, ali ni­je zgo­reg uka­za­ti na ono što bi mo­glo po­mo­ći da u je­se­njem štu­ko­lo­vu bu­de­mo ko­li­ko god je mo­gu­će uspe­šni­ji.

tuka

1. FOR­SI­RA­NJE PLI­ĆA­KA. Ovaj deo se­zo­ne pru­ža nam pri­li­ku da uspe­šno lo­vi­mo u plit­koj i bi­stroj vo­di, u ko­joj sva­ki na­pad ja­sno vi­di­mo, što va­ra­li­ča­ri­ma pred­sta­vlja pra­vi pra­znik i za oči i za du­šu. U plit­kim zo­na­ma naj­vi­še pa­žnje obra­ti­te na ostr­va dre­zge i so­či­vi­ce, po­lja lo­kva­nja i osta­le za­tra­vlje­ne de­lo­ve u ko­ji­ma i oko ko­jih se štu­ke kri­ju. To če­sto pod­ra­zu­me­va pra­vi sla­lom pri vo­đe­nju va­ra­li­ce, tj. če­ste pro­me­ne prav­ca to­kom jed­nog za­ba­ča­ja, ali se ta­kav trud po pra­vi­lu is­pla­ti, jer dis­kon­ti­nu­i­te­ti u kre­ta­nju štu­ki­nog po­ten­ci­jal­nog ple­na mo­gu de­lo­va­ti pro­vo­ka­tiv­no, tj. kao "oki­dač" za uda­rac. Ka­da se vo­da za ne­ko­li­ko ne­de­lja do­dat­no znat­no ohla­di i tra­va sko­ro sa­svim po­leg­ne na dno, be­la ri­ba će se po­vu­ći u du­bi­nu, a bi­stri pli­ća­ci po­sta­će... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 439-)