Ce­ne pe­ca­ro­škog pri­bo­ra vr­lo su ša­ro­li­ke, ali se ši­rom sve­ta, pa i kod nas, naj­vi­še ku­pu­je onaj iz ni­žih i sred­njih ce­nov­nih ka­te­go­ri­ja. Ovo­ga pu­ta pred­sta­vlja­mo vam ma­ši­ni­cu ko­ja sta­je 4.800 di­na­ra, a upo­tre­blji­va je za raz­li­či­te vi­do­ve sred­njeg i sred­nje-te­škog slat­ko­vod­nog ri­bo­lo­va

Tra­že­ći ma­ši­ni­cu sred­njeg ce­nov­nog ran­ga (od­no­sno ne sku­plju od 5.000 di­na­ra), a so­lid­nog kva­li­te­ta i ta­kvih ka­rak­te­ri­sti­ka da mo­gu da je ko­ri­stim i za fi­der pe­ca­nje i za va­ra­li­ča­re­nje i za raz­ne dru­ge vi­do­ve sred­njeg ri­bo­lo­va (du­bin­ku i lov krup­ni­je ri­be bo­lo­nje­ze ili meč teh­ni­kom), na­i­šao sam na če­krk Ryobi Oasys 4000, ko­ji se ne­dav­no po­ja­vio na na­šem tr­ži­štu. Već na pr­vi po­gled mi se do­pao, a po­sle pro­be na vo­di čak je i nad­ma­šio mo­ja oče­ki­va­nja, pa ću ga ko­ri­sti­ti i na fi­der tak­mi­če­nji­ma i u ra­znim dru­gim pri­li­ka­ma.

Ryobi

OASYS JE PO IZ­GLE­DU I KON­STRUK­CI­JI ma­ši­ni­ca va­ra­li­čar­skog ti­pa, sa pred­njom koč­ni­com i kom­pakt­nim te­lom, re­la­tiv­no jed­no­stav­no di­zaj­ni­ra­na, bez pre­te­ra­nog kin­đu­re­nja, ali sa ne­ko­li­ko ele­gant­nih de­ta­lja. Kar­bon­sko te­lo je na bo­ko­vi­ma i sa zad­nje stra­ne oja­ča­no me­tal­nim plo­či­ca­ma. One učvr­šću­ju sklop ali i ulep­ša­va­ju ma­ši­ni­cu, ko­ja se is­po­ru­ču­je sa jed­nom ve­o­ma pre­ci­zno ob­ra­đe­nom du­bo­kom alu­mi­ni­jum­skom špul­nom, ka­pa­ci­te­ta 150 m naj­lo­na preč­ni­ka 0,33 mm, iz­bu­še­nom po obo­du, što je či­ni znat­no lak­šom (a ima i estet­sku funk­ci­ju). Sa unu­tra­šnje stra­ne ka­le­ma, is­pod do­njeg re­da ru­pa (ko­je su ve­će od onih iz­nad njih) na­le­plje­na je kar­bon­ska tra­ka, ko­ja ta­ko­đe do­pri­no­si vi­zu­el­no po­volj­nom uti­sku, ali i spre­ča­va upa­da­nje pr­ljav­šti­ne is­pod ka­le­ma i nje­no le­plje­nje za oso­vi­nu ili zi­do­ve i dno »šo­lje« u ko­joj je špul­na... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 399-)