• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-608

Sadržaj broja 608

RI­BO­LOV BR. 608 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 12. APRILA A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

NO­VI ŽI­VOT STA­RE BA­RE (Lju­bo­vij­ski ri­bo­lov­ci za­pu­šte­nu vo­du pre­tvo­ri­li u di­van ma­li re­vir)

A IMA LI NE­ŠTO VE­ĆE?(Jed­no­sta­van a efi­ka­san re­cept za se­lek­tiv­no pro­leć­no pe­ca­nje be­le ri­be na Ta­mi­šu)

MA­TI­CA VRA­ĆE­NA PRED ZA­BRA­NU (Iz­u­ze­tan ulov i lep gest vr­snog ša­ran­dži­je)

ISTE RI­BE – DRU­GA­ČI­JE NA­VI­KE (Di­na­mi­čan za­vr­še­tak pr­vog de­la ša­ran­ske se­zo­ne 2024)

»BAP­SKI« ME­TOD (Jed­no­sta­van me­tod za uspe­šno pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na ma­lim sta­ja­ći­ca­ma)

OGLAD­NE­LE BR­KAJ­LI­JE (To­plo vre­me po­kre­nu­lo so­ma znat­no pre ne­go što se oče­ki­va­lo)

MR­TVI­LO PA NO­VI RE­KORD (Ša­bač­ki so­ma­roš sjaj­nim ulo­vom ot­po­čeo no­vu se­zo­nu)

VO­BLER, MU­VA, GLA­VI­NJA­RA... (Fi­niš pr­vog de­la bu­cov­ske se­zo­ne u zna­ku so­lid­nih ulo­va na mno­gim re­ka­ma)

PRO­ME­NJE­NO NA­O­RU­ŽA­NJE (Ide­ja za no­vu se­zo­nu lo­va bu­co­va i dru­gih gra­blji­vi­ca)

OD SA­DA SA­MO OV­DE DA PE­CA­MO! (Iz­u­zet­no us­pe­šan pro­leć­ni lov ba­bu­ške u Pan­če­vač­kom ri­tu)

MA­LO MU­VE, MA­LO TVIČ (Mi­ni re­por­ta­ža sa mu­ši­čar­sko-va­ra­li­čar­skog re­vi­ra na bu­gar­skoj re­ci Ogo­sti)

OD VIR­BLE DO DRA­MLI­JE (Felj­ton: Sve što tre­ba da zna­te o mo­der­nom fi­der ri­bo­lo­vu – IX: Si­tan pri­bor)

EFI­KA­SNA ULJ­NA BOM­BA (Na­kon či­ta­nja tek­sta u Ri­bo­lo­vu na­pra­vio pr­vu srp­sku Ma­ku­hu)

SPAS IZ MA­GIČ­NE FLA­ŠI­CE (Pro­duk­tiv­no pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na Sa­vi u Bo­ljev­ci­ma)

MR­VI­CA HLE­BA I JA­KO KO­ČE­NJE (Us­pe­šan pro­leć­ni lov sko­ba­lja vo­žnjom plov­ka na bu­gar­skoj re­ci Stru­mi)

MI­RIS KAO PO­KRE­TAČ (Ri­be do­bro zna­ju šta im u mo­ru pri­vlač­no mi­ri­še a šta smr­di)

UGLAV­NOM VA­RA­LI­ČAR­SKO DRU­ŽE­NJE (Sa­jam na­u­ti­ke, lo­va i ri­bo­lo­va, Be­o­grad, 4–8. april 2024

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, HI­DRO­ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Tro­fej pred za­bra­nu; Kok­tel za lič­ni re­kord; Neo­do­lji­va gla­vi­nja­ra; Štu­ka iz no­ve ba­re

IZ­LOG

IZ SVE­TA

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Ku­la, Bač­ka Pa­lan­ka, Bač­ki Pe­tro­vac i oko­li­na, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, To­ma­še­vac, Idvor, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, NP Đer­dap, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 609 IZ­LA­ZI U PE­TAK 26. APRILA

Za­hva­lju­ju­ći či­nje­ni­ci da do­sti­že ve­li­ku te­ži­nu, da je vr­lo bro­jan u mno­gim na­šim rav­ni­čar­skim re­ka­ma i sta­ja­ći­ca­ma, da nje­gov dnev­ni ulov ni­je ogra­ni­čen, te da ve­ći­ne dru­gih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta ima sve ma­nje, to­l­sto­lo­bik pri­vla­či sve vi­še pa­žnje na­ših ri­bo­lo­va­ca. Ve­ći­na njih peca ga du­bin­skim me­to­dom, ali ima i onih ko­ji pred­nost da­ju plov­ku

Tol­sto­lo­bik je još jed­na od mno­go­broj­nih aloh­to­nih ri­ba ko­ja se akli­ma­ti­zo­va­la u na­šim vo­da­ma. Čak bi se mo­glo re­ći da se pri­mi­la i pre­vi­še do­bro, bu­du­ći da se u mno­gim sre­di­na­ma pre­nam­no­ži­la (mre­sti se ve­o­ma uspe­šno to­kom le­ta, u ve­li­kim rav­ni­čar­skim re­ka­ma i plit­kim sta­ja­ći­ca­ma, ko­je se za­gre­ju na pre­ko 27º C), pa ugro­ža­va do­ma­će vr­ste, pre sve­ga ta­ko što je­de ogrom­ne ko­li­či­ne fi­to- i zoo-plank­to­na, osnov­ne hra­ne mla­đi svih vr­sta ri­ba, za ko­je on­da ne osta­je do­volj­no ta­mo gde »bik« pre­vla­da.

Tolstolobik

Tol­sto­lo­bi­ka su po­šte­ni ri­bo­lov­ci du­go lo­vi­li sa­mo slu­čaj­no, uglav­nom ta­ko što bi ga ne­ho­ti­ce za­ka­či­li za te­lo pri va­ra­li­ča­re­nju ili dru­gom vi­du ri­bo­lo­va, ali u po­sled­nje dve-tri go­di­ne, na­ro­či­to ot­ka­ko su ma­đar­ski pro­iz­vo­đa­či iz­ba­ci­li Tec­hno­plank­ton (bri­ke­te pri­ma­me ko­ja se po­la­ko ota­pa pra­ve­ći ma­glu u vo­di) sve vi­še ko­le­ga ci­lja­no lo­vi ovu vr­stu, ka­ko na sta­ja­ćim vo­da­ma (ba­ra­ma, ka­na­li­ma, ru­kav­ci­ma), ta­ko i na te­ku­ćim, i na plo­vak i du­bin­ski. To je la­ko ra­zu­mlji­vo, jer je tol­sto­lo­bik vr­lo bor­ben, ve­o­ma br­zo ra­ste i uz to do­sti­že ve­li­ku te­ži­nu (ka­pi­tal­ci mo­gu ima­ti i pre­ko 40 kg), a ka­ko se kre­će u ogrom­nim ja­ti­ma, mo­gu­ći su i ulo­vi od vi­še de­se­ti­na ki­lo­gra­ma dnev­no (za ovu vr­stu, kao i za dru­ge ve­štač­ki une­te, od 2009. go­di­ne ne po­sto­ji kvo­ta dnev­nog ulo­va, već ri­bo­lo­vac mo­že od­ne­ti ko­li­ko god da upe­ca).

NA UDI­CI JE TOL­STO­LO­BIK IZ­U­ZET­NO bor­ben i ni­je ga ni­ma­lo jed­no­stav­no iz­va­di­ti iz vo­de, na­ro­či­to ako ne ko­ri­sti­mo pri­bor za du­bin­ski ri­bo­lov već bo­lo­njez ili štek (ovo dru­go mno­gi tak­mi­ča­ri na­ro­či­to vo­le).

Pri pe­ca­nju na plo­vak naj­va­žni­je je da na do­bro oda­bra­nom me­stu, na kom zna­mo da ove ri­be ima, sve vre­me ba­ca­mo ve­li­ku ko­li­či­nu pri­ma­me, na­pra­vlje­ne ta­ko da u vo­di pra­vi »ma­glu«. Za­to, a i ra­di ušte­de, ko­ri­ste se usit­nje­ni i ras­kva­še­ni sta­ri hleb i mle­ko u pra­hu, a osno­va pri­ma­me mo­že bi­ti i ne­ka jef­ti­ni­ja bra­šna­sta hra­na... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 411-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...